Voi JESTAS mikä määrä täällä on punkkeja! Illan vakio-ohjelmaan kuuluu punkkien nyppiminen, ja pahimmillaan olenkin nyppinyt niitä Mantasta 15-20 illassa. Ja nämä kaikki siis kiinni olevia, tämän lisäksi niitä löytyy lattioilta hyvin syöneinä pari kolme joka aamu. Miten mustassa koirassa voi havaita punkit ennen kun ne on kiinni nahkassa??
Manta on saanut Strongholdia niskaansa tämän kevään, ja yksi ampullihan vaikuttaa sen noin kuukauden. Huhtikuun puolessa välissä sai viimeisen Suomesta tuodun ampullin, ja uusien saaminen venyi ja paukkui, ja juuri pahimpaan punkkisesonkiin.
Kävin ehkä viidessä apteekissa sitä kysymässä, mutta ei oota myytiin. Viimein tuosta lähiapteekista pyysin tilaamaan sitä, ottaisin vaikka puolen vuoden satsin. "Ja saisinko sen reseptin?" Siis minkä? Joo-o, Saksassa Stronghold on reseptilääke.

Näinpä pääsimme tutustumaan lähitienoon eläinlääkäreihin. Otin netistä vain yhden ja ajelin sinne viime perjantaina (vihdoin!). Epämääräistä saksa-englanti sekoitusta käyttäen yritimme selvittää asian. Strongholdia en saanut (ei kuulemma tehoa punkkeihin?) ja Fortekoria (ehkä 10 päivän annos enää jäljellä) en saanut, antoi jotain vastaavaa, Ramiprilia. Punkkeja vastaan saatiin Preventick-merkkistä ainetta niskanahkaan laitettavaksi. Ikävä kyllä en voinut laittaa sitä heti, koska lapset ei saisi koskea koiraan 12 tuntiin. Illalla siis.

Ja koiralle 2 päivän ulkonaliikkumiskielto, koska aine antaa suojan vasta 48 tunnin kuluttua.

Lauantaiaamusta löysin pari punkkia perjantai-illan punkinnyppijäisistä huolimatta, ja erään punkin ympärillä oli se paljon pelätty punainen rengas. Borrelioosi!! Ja _tietenkin_ viikonloppuna!

Nettiä selaamaan, ja onneksi saksalaiset eivät niin perusta lauantaista, sunnuntai sitä vastoin on pyhitetty lepopäivä. Lauantainakin siis eläinlääkäreitä oli auki, ja koira kyytiin ja eräälle klinikalle tuohon Mönchengladbachiin. Tämä eläinlääkäri onneksi puhui loistavaa englantia, ja näin saimme hommat selviksi pian.

Borrelioosihan se suurella todennäköisyydellä, ja siihen antibiootit. Tämä eläinlääkäri joutui kysymään toiselta, josko Preventick käy punkkeja vastaan (justjoo), ja kyllä se siihen tarkoitukseen on. Mutta on kuulemma Strongholdkin! Amoxicillin 500mg kahdesti päivässä 7päivää. Hintaa käynnille tuli lääkkeineen 11euroa!

Maanantaille varasin sitten ajan, jotta katsotaan Mantan nänniä. Se kun on paisunut mielettömäksi palloks, pian jo golfpallon kokoinen. Ja sydäntäkin voitaisi samalla kuulostella (tämä perjantain lääkärihän ei koskaan edes nähnyt Mantaa kun vaihtoi sille sydänlääkkeen..). Ja tarviisin päivystyksen tiedot siltä varalta, jos joskus kiire tulee (jep, se hommaamatta edelleen vaikka kotona on 13 vuotias sydänvikainen briard!).

Sunnuntai-illan punkkitarkastuksen yhteydessä havaitsin, jotta nänni on litteä kuin pannukakku! Kerrassaan se oli "puhjennut" ja siinä oli rehellinen reikä mistä nänniä puristamalla valui valkeaa nestettä. Yöh!

Maanantaina siis lääkäriin näytille. Ensin kuunneltiin mummon sydäntä, hyvin jytää. Ei rytmihäiriöitä, ei sivuääntä (???), pulssi tuntuu vahvana. Ehdotteli jotta varaisin pidemmän ajan ja otettaisiin ultra, röntgenkuva ja ekg. Selitin sitten uuden lääkkeen, ja se on kuulemma vastaava, tehokkaampi vain ja käski antaa vain 1/3 tablettia. Hän vähän epäili tarviiko Manta ollenkaan tätä lääkettä??

Haluan ehdottomasti Mantasta perusteellisen sydäntutkimuksen! Kunhan selviää kesän ohjelma, niin mieluusti veisin Suomessa eläinlääkärille, helpottaisi kun olisi yhteinen kieli. Mutta jos tilanne vaatii, niin sitten menemme tuolle eläinlääkärille. Tahtoo tietää tilanteen.

Nänniäkin tutkittiin. Ylivilkasta hormoni(?)toimintaahan siinä, nännissä ilmeisesti ollut nestettä (vähän kuin IIIISO finni) ja nyt puhjennut. Ei siis ole mikään kasvain (huh!), eikä tarvitse tehdä mitään. Jos vielä paisuu (kuten todennäköisesti paisuu) ja häiritsee koiraa niin voidaan ottaa pois, mutta muuten antaa olla. Siis täysin sama diagnoosi kuin vuosi sitten Suomessa kun nisä alkoi kasvaa.

Nyt Manta on siis ollut sisällä perjantai-illasta maanantaille (ainoastaan pikaiset pissikakkareissut), ja joka päivä löytyy silti uusia punkkeja. Kuitenkin koko ajan vähemmän, eilen illalla ei yhtään, päivällä nypin pari ja yksi pullero löytyi lattialta. Tänään lienee lähdettävä jo lenkille, katsotaan mikä on illalla punkkitilanne. Toivottavasti Preventick tehoaa, muuta kun ei nyt oikein voi antaa kun tuo on jo annettu.

Punkitonta kesää kaikille!!