Perjantai 5.12.
Yöllä kun Mantan kanssa vielä valvottiin, ja tarjosin ruokaa kädestä, niin rouva vetäisi ne melkein entisellä innolla suuhunsa. Toivon liekki väpätti..

Lauantai 6.12.

Aamulla Manta vaikutti aavistuksen pirteämmältä, makoili kyllä, mutta pää pystyssä korvat höröllään seuraili aamupalapuuhia. Tarjosin ruokaa, ei kelvannut. Päästin pissille, ei meinannut jalat kantaa.
Illalla ystäväni oli lähettänyt tekstiviestin, jotta oli soittanut työkaverilleen ja saanut hänen koiransa eläinlääkärin yhteystiedot, kuulemma hyvä sellainen.
Siispä soitto ystäville, ja lapset sinne hoitoon. Toinen heistä lähti tuekseni ja tulkiksi tarvittaessa.

Eläinlääkäri oli mitä ihanin ja sydämellisin ihminen, kenet olen tavannut. Lisäksi hän osasi asiansa. (Lapseni, 6v, oli kyllä eläinlääkärin pätevyydestä eri mieltä. Hän tuumasi, että hänestä se ensimmäinen eläinlääkäri oli parempi, kun sieltä Manta tuli aina elävänä takaisin.)
Ensin käytiin sairaskertomus läpi, sitten hän tunnusteli Mantaa ja kuunteli sydämen ja keuhkot, lirutti pienen tipan verta, röntgenkuvasi ja ultrasi.
Sydämen vajaatoimintaa hän ei pystynyt Mantasta diagnosoimaan, läpän vuotamista hän ei kuullut, kuten röntgenissäkin sydän oli normaalin kokoinen, ei laajentunut eikä paksuuntuneita seinämiä, kuten pitäisi jo olla puolentoista vuoden jäljiltä. Näinkö olin syöttänyt Mantalle Fortekoria 1v5kk turhaan?
Ultrassa kohtua ei näkynyt, eli ei tulehdusta siellä. Maksa, munuaiset kunnossa. Perna, tuo tärkeä immuunijärjestelmän palikka, oli suurentunut aivan valtavasti. Se yhdessä kovan kuumeen kanssa vahvisti, että jotain on pahasti pielessä Mantan kropassa.
Keuhkoissa ei ollut nestettä, ei kuuntelemalla eikä röntgenissä, ei siis keuhkokuumetta.
Mutta, sieltä keuhkoista löytyi kaksi vaaleaa möykkyä, jotka eivät sinne kuuluneet. Kasvaimia. Röntgenkuva ei toki kertonut, minkä laatuisista kasvaimista oli kyse, mutta ottaen huomioon koiran yleiskunnon, niin ei valoisalta näyttänyt.

Eläinlääkäri kertoi, että on mahdollisuus, että hän lähettää meidät specialistille, joka ultraa kasvaimet ja ottaa koepalat. Tai sitten päätän, että nyt riittää.

Ja näin päätin. Nyt oli tullut aika, jolloin ystävyys punnittaisi. Viimeinen palvelus rakkaalle ystävälle.

Siihen syliini Manta nukahti.

Hyvästi rakas ystäväni. Pidä pojat kurissa ja Rouvannuhteessa (niinku sitä nyt epäilisinkään).